Kolagénu nikdy nie je dosť. Čo jesť na podporu novotvorby kolagénu? - Exkluzívna kozmetika
Exkluzívna kozmetika

Kolagénu nikdy nie je dosť. Čo jesť na podporu novotvorby kolagénu?

 

Kolagén je jednou z kľúčových zložiek pružnej pleti, pevnej a mladistvej. Kolagén v pleti sa ničí nepriaznivými vplyvmi životného prostredia ( slnečné žiarenie ) a od 25 roku života sa znižuje jeho tvorba, preto je nutné dopĺňať živiny z potravy, ktoré podporujú novotvorbu kolagénu.

 

Ale čo konkrétne treba jesť?

 

 

Vitamín C

 

Vďaka vitamínu C sa premieňajú aminokyseliny Prolín a Lyzín na kolagén. Vitamín C je vhodné prijímať postupne, aby bol proces premeny prolínu a lyzínu na kolagén kontinuálny. Potraviny bohaté na vitamín C je vhodné prijímať v jedle bohatom na bielkoviny. Jednorázový vysoký príjem vitamínu C je zbytočný, lebo sa v tele nedokáže hormadiť a vylúči sa močom.

 

Potraviny bohaté na vitamín C:

 

Citróny, jahody, maliny, paradajky, paprika, brokolica, listová zelenina

Zelený čaj

 

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a má protizápalové a alkalizačné vlastnosti, čo prospieva novotvorbe kolagénu. 3-4 šálky zeleného čaju s nižším obsahom teínu zabezpečí dostatočný prísun antioxidantov a bojuje účinne proti zápalom, čo ochraňuje kolagénové vlákna.

 

Výťažky zo zeleného čaju sú dostať aj v podobe tabletiek a rôznych iných doplnkoch výživy. V kozmetických prípravkoch sa často využíva pravý výťažok zo zeleného alebo bieleho čaju, ale tento výťažok z čaju je nákladnejšia aktívna zložka kozmetikcého prípravku, tak je dôležité s tým rátať aj pri cene samotného kozmetického výrobku. V lacných kozmetických výrobkoch je výťažok buď v nedostatočnej koncentrácií alebo nie je použitý taký kvalitný výťažok zo zeleného čaju.

Bielkoviny

 

Bielkoviny Prolín a Lyzín už boli spomenuté pri vitamíne C a teda ich je vhodné prijímať v dostatočnom množstve s jedlom, ktoré je bohaté na vitamín C. Vitamín C premieňa spomínané aminokyseliny prolín a lyzín na kolagén.

 

Potraviny bohaté na bielkoviny:

 

Mlieko, naklíčené semená, strukoviny, chudé mäso, vajcia

 

 

 

Allylsulfidy

 

Spomaľujú rozpad už existujúceho kolagénu.

 

Potraviny bohaté na allysulfidy:

 

Cesnak, cibuľa, jarná cibuľka

 

 

 

 


Prevádkovateľ: exkluzivnakozmetika.sk, Bajkalská 9, Bratislava, tel.č: 0918022144, IČO: 46823999, DIČ: 2023613680. Všeobecné obchodné podmienky